FIA ERIKSSON!

Kategori: OM MIG

SÖMNPARALYSER

Jag minns en gång när jag var kanske 19 år, jag bodde hos mamma och pappa där jag är uppväxt. Jag hade mitt rum på övervåningen där jag låg och sov.  Jag var ledig dagen efter från Rusta som jag jobbade på då, så jag visste att jag skulle få sova ut. Det var sommar så det blev ljust väldigt fort, och jag kände att jag precis höll på att vakna upp tillsammans med solen. Men just den dagen var det långt ifrån ett vanligt uppvaknande.

 

Innan jag hann vakna till ordentligt så kände jag hur hjärtat bultade snabbare än vanligt, och hade en brusande konstig känsla genom kroppen som också var helt avslappnad. Plötsligt kunde jag inte röra ett finger, det kändes som att jag var förlamad i kroppen. Jag ansträngde mig för att lyckas röra någonting, men det gick inte. Däremot var mitt huvud helt klarvaket, jag hörde allt runtom mig och var vid medvetande. Mina ögon var för tunga för att öppnas, men därunder var jag vaken. Plötsligt öppnas dörren till mitt rum och jag får en vindpust mot mig som jag känner mycket väl, och någon går fram till mig vid min säng och sätter sig bredvid mig där jag ligger. Jag kände hur madrassen sjönk ner på höger sida. Någon, eller något satt där. Ögonen kunde jag öppna om jag kämpade lite, det vet jag, men jag ville inte för jag var rädd över vad jag skulle se. För detta var ingen familjemedlem.

 

Plötsligt släppte paralyseringen så jag kunde röra mig, då öppnade jag ögonen och allt var som vanligt. Jag förstod ingenting om vad som just hände. Ett spöke? En konstig dröm?  Men jag var ju vaken. Jag kunde bara inte röra mig.

 

Jag släppte den konstiga upplevelsen och tänkte att det bara var en dröm. Sedan hände det några månader senare igen, samma sak. Jag kände igen den där konstiga vibrerande känslan genom kroppen, hjärtklappningen, paralyseringen. Men jag var vaken. Och att någon satte sig i min säng och kollade på mig, så tydligt. Och några fler tillfällen efter det.

 

Sedan flyttade jag till egen lägenhet. Det hände mig inget där på säkert 1 år, tills en gång som var det läskigaste jag någonsin upplevt. Jag höll på att vakna ur sömnen på morgonkvisten. Jag kände hjärtklappningen, bruset genom kroppen och tänkte "Nej, nu händer det igen!" och jag kunde inte röra mig. Jag kämpade för att röra mig, men det enda jag kunde styra var mina ögon om jag ville. Jag började höra ljud i lägenheten så jag bestämde mig för att inte öppna mina ögonlock. Jag hör tydligt hur någon sätter i nyckeln i min dörr, låser upp den och kliver in. Jag trodde det var Malin (min kusin) då vi har extranycklar till varandra och brukar komma och gå lite som vi vill. Det kom en vindpust mot mig från dörren, som jag kände till 100%. Sedan hände det direkt efter igen. Och igen. Säkert 4 gånger spelade detta upp sig, med nyckeln i dörren som öppnades, vinpusten. Jag blev så övertygad om att detta är på riktigt, för det var en riktig känsla. Personen gick emot mig med tunga steg, och ju mer den närmade sig så förstod jag att det inte var Malin. Den gick runt min säng, stannade vid fotändan, tog händerna om varsinna sidor om mina ben på madrassen, och började kravla sig sakta uppåt med ett fnäsande/morrande ljud. Jag kämpade för att kunna röra så lite som bara tårna, men det gick inte. Den fortsatte kravla sig uppåt och jag kände hur jag följde med rörelserna av dens tyngd som tryckte ner madrassen på sidorna av kroppen. Ju närmare den kom upp till mitt ansikte, desto högre fnäste den. Det låter jättetöntigt, men det kändes nästan som en demon. Det var i alla fall ingen människa. När den är uppe vid mitt ansikte och flåsar med det högsta fnäsljudet jag varit med om, så jag fick ont i öronen så började paralysen äntligen släppa och jag kunde röra mig lite. Då försvann den och jag vågade öppna ögonen. Jag förstod inte vad som precis hände.

 

Tiden gick, och något halvår senare klickade jag omkring på youtube som en helt vanlig kväll. Då hamnade jag på en video om någon som berättade om sömnparalyser. Hon beskrev ALLT som jag har varit med om! Att man är vaken men kroppen är paralyserad, och fått konstiga uppleverser som känns paranormalt. Jag fick gåshud och googlade vidare på sömnparalyser, jag blev rädd men samtidigt så lättad över att det fanns ett ord för det. Och framförallt- att jag inte är ensam.

 

Sömnparalys sker alltså i princip för att hjärnan vaknar före kroppen. Hjärnan är klarvaken, men musklerna i kroppen är fortfarande kvar i sömnen och därför blir man som "förlamad". Och då blir man rädd över vad som händer och i de flesta fall börjar man hallucinera. Något som känns så otroligt, otroligt verkligt.

Jag har kommit fram till att jag bara får sömnparalyser när jag sover på rygg, vilket jag undviker idag. Jag har även lärt mig hur jag ska hantera när jag känner att en sömnparalys är på väg, så idag är det inte lika läskigt. Speciellt nu när jag vet vad det är.


Bild från google

10 sanningar om mig1. Jag var sååå nära att vara en av deltagarna i denna säsongens Bachelor, haha!
2. Jag jobbar extra på en restaurang. Så på vardagarna är jag frisör, och varannan lördag har jag en svart tajt o-glamourös mössa. Kontrast
3. Min favoritmat är langos
4. Min favorit-youtuber just nu är Amir Akrouti och kan kolla på han i timmar. Han känns typ som min vän
5. Jag funderar på att leta annan lägenhet, enbart för att jag hatar mitt golv
6. Det senaste året har jag blivit mer och mer intresserad av feminism
7. Min lillasyster är en av mina närmaste
8. Någon gång i livet vill jag kunna vara min egna chef
9. Jag har en framtida barn-namnönskelista i mina anteckningar i mobilen
10. Står i valet och kvalet om jag ska klippa mig till axlarna eller inte

10 SANNINGAR OM MIG1. För 1 årsedan var jag på intervju på TV3s redaktion för Paradise Hotel (säsongen som visas just nu hahaha)

2. Den ondaste smärtan jag känt är ryggskott 

3. Jag får aldrig röda ögon på kort, medan alla runtom mig på bilden får det

4. Jag var hjulbent i mina yngre dagar

5. Jag föredrar kvällar och nätter

6. Jag läser knappt bloggar nu för tiden, jag är mer för Youtubers

7. Jag har svårt att komma ihåg namn

8. Jag är i en lättstött och sårbar period i livet 

9. Jag hatar att träffa folk när jag handlar, då vill jag bara vara ful och handla ifred 

10. Jag har haft hjärtmuskelinflammation

När ångesten tar över

Ibland får jag panik. Det syns inte utåt, bara känns. Tyngden sitter över bröstet, hjärtat bultar hårt, ögonen blir glansiga och det enda jag kan tänka på är att jag är att jag vill försvinna från världen för stunden. Ibland tar ångesten över, även i situationer som annars är lätta. Ibland för att alarmet ringer alldeles för tidigt. Ibland för att jag inte får något svar. Ibland för att jag inte känner mig fin nog för dagen. Ibland för att det finns måsten i livet. Ibland för att jag tänker för mycket. Ibland för att jag är alldeles för glad. Men oftast för att jag är för mycket av mig själv.

Det går inte att fly från sina känslor, faktiskt så känns det lättare när man pratar om dom. Det är bara att inse att ingen är på topp jämt, även om det kan verka så. Bakom instagramfiltren så är det en helt annan värld för människor, man får aldrig glömma att det är okej att visa sin svaghet. Och viktigast av allt; förlåta sig själv för sin svaghet.

Jag vet vem jag är, jag vet vad jag gillar, jag vet vad jag vill. Jag älskar mig själv. Men ibland tar ångesten över. Var alltid snälla mot varandra, för alla kämpar mot problem. Och just idag är en sån dag som man måste vara extra snäll mot mig.

Puss och kram

20 SANNINGAR OM MIG SJÄLV

1. Jag ogillar ordet "klockrent". Det är så uttjatat
2. Jag har ett synligt adamsäpple (jag vet euw)
3. Jag hatar att böja mig ner
4. Jag älskar chinamat
5. Jag får fräknar på näsan när jag solar
6. Jag sover i fosterställning
7. Jag har svårt att svälja ner stora piller
8. Tre låtar jag avskyr är Makarena, Cheerleader och Happy
9. Jag hatar överdrivet dalmål! Haha
10. Jag är beroende av Pretty Little Liars
11. Jag har velat smaka macarons i flera år nu! Ser så himla gott ut

12. Min favoritparfym kommer alltid vara Jessica Simpsons fancy. Använt den i 5 år nu!
13. Jag hatar uttrycket "nu ska jag börja mitt nya liv.." Vadå nya liv? Man kan inte få ett nytt liv. Ny livsstil kan man säga (hahah förlåt)
14. Jag ÄLSKAR frosting! Som det är på tex morotskaka, sååå gott
15. Min dröm är att jobba på Rapunzelofsweden i framtiden
16. Jag skulle göra allt för att passa i Angelica blicks frisyr hon hade år 2011. Så. Jävla. Snyggt.


17. Här är min favoritlåt för tillfället
18. Min allra största svaghet är att jag förlåter alldeles för lätt
19. Jag har alltid en flaska vatten i min väska
20. Jag har nästan jämt MTV på på tvn

30 SANNINGAR OM MIG1. Jag hatar senap
2. Jag är jätteinsatt i Madeleine Mccann-fallet
3. Jag hatar verkligen apelsinchoklad
4. Jag är beroende av att borsta mitt hår och har med mig en borste överallt
5. Är även beroende av att tvätta mina händer då jag får lite smått panik så fort de känns smutsiga
6. Jag måste alltid ha någonting på läpparna (läppstift, concealer, idomin etc)
7. Om vit räknas som en färg så är det min favoritfärg
8. Jag får jättemörk röst när jag är trött
9. Jag har blivit jättekräsen och kan verkligen inte använda något med en silverfärgad detalj (MÅSTE vara guld)
10. Har även gett bort alla mina silverfärgade smycken haha! (Obs silver är jättefint på andra men inte på mig)
11. Jag är ungefär 95% säker på att jag har koncentrationssvårigheter
12. Jag älskar att ge bort saker
13. Jag vill bli en riktigt bra frisör
14. Jag mår illa och får ångest när jag ätit för mycket kött
15. Jag är 172 cm lång och önskar att jag var ca 10 cm kortare, för jag älskar klackskor men när jag har det på mig så känns det som att jag blir längre än alla killar
16. Jag funderar på att klippa av mitt hår ca 15 cm
17. När jag är inne i en stressig period med tex jobb, så får jag djupa ränder i mina naglar (speciellt tumnaglarna)
18. Jag har köpt väldigt mycket klänningar på sistone och börjar få beslutsångest för vilken jag ska ha på nyår
19. Jag är jättedålig på att spara pengar, så det ska bli mitt nyårslöfte
20. Jag måste åka utomlands minst 1 gång per år, det gör mig lycklig!
21. Jag älskar att köpa jackor och köper hellre en riktigt fin jacka framför en tröja
22. Här är min spotifylista
23. När jag handlar och är sugen på något så brukar jag gå till fruktavdelningen istället för godiset
24. Jag är nästan alltid hungrig och min mättnad varar endast i typ en halvtimme
25. Jag har jämt supersmå pupiller
26. Om jag någon gång flyttar ihop med en kille så ska jag kräva ett eget rum med mina kläder, skor och ett sminkhörn! Hahah. Annars kommer det aldrig funka, sorry
27. Jag älskar att sova och när jag "sover ut" så sover jag i ca 14 timmar. När jag är utomlands vill jag dock sova så lite som möjligt (typ 3 timmar per natt) för att jag vill njuta så mycket som möjligt
28. Två av mina favoritfilmer just nu är Endless love och The fault in our stars (älskar gråtfilmer som jag säkerligen nämnt tidigare)
31. Jag och ett gäng ska åka till sälen över nyår och jag längtar!
30. Jag ger alla människor en chans att visa vilka de är

15 SANNINGAR OM MIG- Bacon är det äckligaste köttet enligt mig
- Jag hatar ljudet av högludda fordon
- Jag har nyligen lärt mig tycka om kolsyrat vatten, har alltid tyckt att det har en konstig smak innan
- Jag vill bli vegetarian, men det enda som hindrar mig är att det är så dyrt hahah..
- Jag har sån enorm ångest över att jag är 20 år och fortfarande inte tagit tag i mitt körkort
- Jag är beroende av frukter och bär och måste alltid ha det hemma
- Jag föredrar plastblommor framför riktiga blommor då mina vissnar så snabbt (orka vattna liksom)
- Jag vill flytta ifrån Ludvika väldigt snart, och kan tänka mig att bo i Falun, Örebro, Västerås eller i Stockholm (mest Stockholm)
- Jag är inne i en period där jag är beroende av rosa trosor
- Jag älskar små barn, och har skrivit upp en lista på namnförslag till mina förhoppningsvis framtida två barn. Högst upp står Novalie, Wilja och Zakarias
- Jag måste ALLTID mata änder när jag ser dom, jag får jättedåligt samvete om jag inte har något att mata dem med
- Jag föredrar isglass/sorbet framför gräddglass
- Jag jagar inte efter en pojkvän som de flesta tjejer gör. Tycker det är superskönt att vara singel!
- Jag vet inte vad jag vill bli vilket tar kol på mig, men jag är en riktig dagdrömmare och drömmer därför inte om något "vanligt och tråkigt" jobb
- Jag har jättemycket smör på mina mackor

MIN FAVORITPARFYM

 

Kommer aldrig tröttna på denna parfym! Den är så himla min smak. När jag hittade den på internet för bara 269 kr så kunde jag inte låta bli att köpa en ny. Brukar vara betydligt dyrare! 100 ml också! Mums.

Update: Fin jag var i korken

LÄR KÄNNA MIG

90 sanningar om mig

 

1. Jag känner mig ofräsch och äcklig när jag är blek
2. Jag byter nagellack flera gånger i veckan för att jag aldrig kan bestämma mig
3. Jag kommer nästan alltid ihåg mina drömmar på natten
4. När alarmet ringer på månarna så hatar jag hela världen, så morgontrött är jag!
5. Klarar inte av att vara i samma rum med någon som smaskar när den äter
6. Jag tycker om att sy om eller sy egna kläder
7. Jag kan trolla bort någons hicka
8. Hatar när någon säger ”god morgon” precis när man vaknat. Avtändande
9. Jag sjunger eller nynnar nästan ständigt
10. Jag skulle kunna vara den känsligaste tjejen på jorden, men är duktig på att dölja det
11. Jag hatar ormar, maskar och larver. Tror att det är sättet de rör sig på
12. Jag älskar simpssons, family guy och south park
13. Jag hade en ”supernanny” när jag var liten som uppfostrade mig
14. Jag har randomhumor
15. Jag tycker att det börjar bli jobbigt att prata i telefon efter typ 10 min
16. Många tjejer brukar automatiskt tycka illa om mig innan dom ens känner mig
17. Jag tycker att dokumentärer är skitspännande!
18. Jag slutar aldrig vara intresserad av en kille förrän jag blir intresserad av en annan
20. Jag blir avtänd på killar som skriver omoget som ”heej:D<33″ och ”hahaXD”
21. Jag är bananberoende! Banangodis, bananmilkshake, friterad banan osv. Mums!!
22. Jag tycker att hår är viktigare än smink
23. Jag vill ständigt ha nya kläder och skor
24. Jag hatar ludvika
25. Jag tycker att grejen med andar och aliens är sjukt spännande!!
26. Min kropp har nästan inte förändrats någonting sedan 7an
27. Hatar :P- gubbar
28. Jag har en crush på Bill Skarsgård

29. Jag luktar på allt
30. Gillar inte att vara ensam för länge och måste alltid umgås med någon jag tycker om varje dag
31. Jag blev tagen för snatteri för att jag tog en choklad på hemköp när jag var 14 år (hahaha)
32. Jag kan inte sova med musik i öronen, då blir jag bara att sjunga med och blir aldrig trött
33. Jag har kvar mitt konto på kamrat, haha!
34. Älskar att lyssna på låtar som jag känner igen mig i
35. När jag gick i 8an så hatade jag mina smala ben, och gick alltid med mjukisbyxor för att dölja

36. Jag är bäst på att tappa bort min mobil. Händer mig väldigt ofta när jag kollar i klädaffärer och ser något fint, då lägger jag undan mig mobilen på närmsta hylla..
37. Jag skulle gärna vilja gifta mig med någon med ett ovanligt efternamn eftersom att mitt är bland det vanligaste som finns
38. Jag hatar när tjejer säger att dom är tjocka fast dom inte är det bara för att få uppmärksamhet
39. Jag gillar snygga rumpor på tjejer! (Är dock inte lesbisk eller bisexuell)
40. Jag känner mig okvinnlig när jag har korta naglar
41. Rökare är vidriga och jag tål inte lukten
42. Djurplågeri är det värsta jag vet.
43. Om jag ser en fluga som håller på att drunkna i tex våran pool (obs uppblåsbar), så måste jag rädda den annars får jag dåligt samvete. Hahah
44. Jag litar tyvärr alldeles för lätt på människor och säger för mycket
45. Rasister är bland det absolut fjantigaste jag vet och jag förstår inte hur det ens kan finnas en diskussion om människors olika hudfärg
46. Jag älskar att få lyssna på den ”såkallade” sanningen när jag själv vet den riktiga
47. Om jag fick bestämma hur drömkillens personlighet skulle vara så skulle det utan tvekan vara Jack i titanic


48. Jag har tagit ur min monroe-piercing så nu har jag ett hål i ansiktet, jättefint!
49. Trianglar är min favoritform
50. Om jag fick byta utseende med vilken som helst i hela sverige skulle det vara Fanny Lyckman, Victoria Törnegren eller Johanna Lundbäck (nelly-modellen)
51. Jag tycker att det är skitkul att spela super mario!
52. Jag har med mig kameran nästan vart jag än går
53. Jag har ett födelsemärke på magen som jag anser ser ut som en bajskorv. I 7an-8an försökte jag dölja det genom att rita över det med vattenfast penna, hahah 

54. Klarar inte av att se när folk biter på naglarna
55. Jag har varit både blond, brunett och rödtott
56. Jag gillar inte att bada för långt ut, tror alltid att det ska komma en haj. även i sjöar, haha!
57. Jag har ofta tvångstankar (har dock lärt mig hantera de lite bättre, haha)
58. När jag var liten var jag döende i hjärnhinneinflammation
59. Jag älskar när folk ramlar
60. Om jag vann mycket pengar så skulle jag göra en bröstförstoring
61. Av en okänd anledning så kliar det under min rumpa när jag använder leggings
62. Mitt ena öga känns snustorrt så jag går omkring och blinkar med det utan att tänka på det, ser ut som om jag har tix. Kan även resultera i att någon tror att jag flörtar med den.
63. Jag kan inte tugga tuggummi för länge för att jag får ont i käkarna. Jag tuggar tydligen för hårt enligt tandläkaren.
64. Den enda choklad jag tycker om att äta rent är Marabou och kinderäggs-choklad
65. Jag har gosedjur bakom min säng som jag haft sedan jag var liten. Jag känner mig elak mot dom om jag skulle lägga dom i en mörk säck i källaren. ”Mina gosedjur har känslor” har jag alltid sagt
66. Min familj kan med 100% jämföras med filmerna Sunes jul och Vi hade i alla fall tur med vädret
76. Jag har nästan alltid hål i mina strumpor eller har på mig två olika, för jag orkar inte bry mig. (väldigt osexigt)
68. Jag kan verkligen bli hur ful som helst med mina grimascher. Det är hemskt. Och jag mår dåligt över att just jag kan göra mig själv så avtändande
69. Jag älskar när människor ler mot mig, oavsett om jag känner dom eller inte
70. Jag ramlar alltid offentligt på vintrarna och denna vinter ska jag inte gå utan någon en endaste meter!
71. Jag inbillar mig (förhoppningsvis) att min näsa bara blir större och större för varje dag. Likaså mina framtänder och mina händer. Förhoppningsvis är det bara inbillning. Hoppas.
72. När jag var mindre så kunde inte jag äta godis-gummibjörnar för att jag tyckte synd om dom. Istället ställde jag dom på en hylla och hoppades på att de skulle torka så att jag kunde ha dom som prydnad
73. Jag tycker det är väldigt pinsamt när man sitter på t.ex. resecentrum och det är någon liten unge som sitter och spelar hög musik. Likadant på bussar och andra platser för allmänheten
74. Jag stoppar endast in halva tuggumin i min mun, annars blir det för stort. Så har jag en tuggummipåse så ligger det många halvor där i!
75. Jag gillar inte stark mat
76. Jag tycker att det är skönt när en fluga kryper på t.ex. min arm, och låter den oftast få gå runt där utan protest (hahaha fan vad äcklig jag är)
77. Jag hatar när man ber någon ta en bild på en, och så tar de kort typ från halsen och lämnar ett stort mellanrum mellan huvudet och taket
78. Vatten smakar jätteäckligt i min mun när jag är bakis
79. Jag älskar fräsch källar-doft
80. Jag får alltid en massa okända blåmärken efter en utekväll
81. Jag äger 6 stycken morgonrockar som är mitt favoritplagg, och jag går jämt runt i det när jag bara är hemma
82.  Jag möblerar om mitt rum flera gånger i månaden för att jag tröttnar så lätt
83. Jag får bokstavligen kväljningar när jag tänker på snus-smak och vill inte kyssa någon med snus i munnen
84. Jag gillar att kolla när folk spränger finnar på youtube
85. Jag tycker att det är intressant att kolla hur tjejer målar sin eyeliner, för alla gör så olika
86. Jag är väldigt kittlig under fötterna
87. Jag gillar även att kolla på ”how to”- filmer på youtube
88. Jag är väldigt duktig på att anpassa mig till olika sortes människor, oavsett om de är blyga, sociala, handikappade etc.
89. Att bli blond är det ett av det bästa beslutet jag tagit
90. När jag har tråkigt så brukar jag spexa ut mig och försöka efterlikna människor. Här har vi några exempel (när jag var brunett), den längst ner till vänster är dock min egna lilla karaktär!

Upp